Het verrichten van interessant onderzoek is gelukkig al lang niet meer uitsluitend het domein van wetenschappelijke instituten. Sterker nog: iedere onderneming van enige omvang presenteert tegenwoordig met enige regelmaat nieuwe uitkomsten van eigen onderzoek. De ene keer ontstijgen de resultaten helaas niet het niveau van “Wij van WC Eend adviseren WC Eend”, een andere keer zie je dat de onderzoekers zich als kennisleider willen manifesteren en zijn hun bevindingen daarvan een directe afspiegeling.

Van een gerenommeerde bankinstelling als het Zwitserse UBS zou je verwachten dat hun onderzoek in de tweede categorie valt. Helaas bitcoingeldt dat niet voor het zojuist gepubliceerde rapport Bitcoins and Banks. Doet de ondertitel van die publicatie (‘Problematische valuta, interessant betalingssysteem’) nog een evenwichtige benadering vermoeden, de onderzoeksresultaten missen echter elke nuance. Natuurlijk is het fenomeen bitcoin, als het ooit de wind in de zeilen krijgt, een directe bedreiging voor de positie van het bankwezen. Maar om de digitale munteenheid zo neer te sabelen als USB doet gaat wel erg ver.

Volgens de bank is de bitcoin vanwege sentiment en speculatie niet waardevast, is het systeem onvriendelijke voor kleine transacties en bovendien vatbaar voor fraude. Om maar enkele nadelige resultaten aan het adres van de digitale munteenheid uit het ‘onderzoek’ van UBS te noemen. Eigenlijk is er maar één positief punt over bitcoins te noemen aldus UBS en dat is de onderliggende techniek. Die werkt wel degelijk. Wie wel eens internationale betalingen via de bank verricht (tijdrovend en duur), zal om die reden hopen dat banken de onderliggende techniek van bitcoin omarmen. Maar dat gaat op korte termijn niet gebeuren, constateren de onderzoekers van UBS, want banken kunnen hun transactie-inkomsten niet missen.

Conclusie: een raadselachtig onderzoek met uitkomsten waar niemand wat aan heeft. Geen kennisleiderschap, maar vooral heel veel WC Eend. Zonde van het geld. Een gereputeerde bankinstelling als UBS zou beter moeten weten.

Categories: Onderzoeken

admin

D!§68=123t4yjyukdj543t867645jmhgdsfbbfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *