Dat dode bomen ook uit hun graf kunnen opstaan, bleek vorige week toen uitgeefgigant Kluwer wereldkundig maakte een reeks uitgeefproducten op het gebied van overwegend algemeen en financieel management (onder andere Assurantie Magazine, Tijdschrift Controlling en Binnenlands Bestuur) te verkopen aan een kleinere uitgever. Dat was het beste wat de desbetreffende titels kon overkomen. Bij Kluwer werden de uitgaven niet meer tot de kernactiviteiten gerekend en werd er dus ook niet langer in geïnvesteerd; een strategie van pappen en nathouden die op den duur killing is. De partijen die zich over de uitgaven van Kluwer ontfermden (B+B Vakmedianet en Adfo Groep) kochten weliswaar enig achterstallig onderhoud, maar zullen dankzij gerichte maatregelen ongetwijfeld in staat zijn om met de nieuw verworven titels een gezonde exploitatie te bewerkstelligen.

Zo blijkt maar weer: het vak van uitgever vereist minimaal een flinke dosis liefde voor de producten in de portfolio. Een stiefmoederlijke behandeling leidt in ieder geval tot niets. Waarmee niet gezegd wil zijn dat tal van publieks- en vaktijdschriften die het nu moeilijk hebben het slachtoffer zijn van onvoldoende aandacht van hun uitgevers. Dat er meer aan de hand is in bladenland blijkt wel uit meerdere prima analyses die ik daarover de afgelopen weken in de dagbladen las. Die artikelen gingen overigens allemaal over publieksbladen en niet over vaktijdschriften.

Over de toekomst van vakbladen, die een heel eigen dynamiek hebben, valt ook heel wat te zeggen. Niet alleen is de combinatie offline-online spannend; er hangt nog een hele wereld van congressen, evenementen en trainingen mee samen. Een uitgekiende aanpak kan een multimediaal uitgeefproduct op een bepaald vakgebied tot een ijzersterk merk doen uitgroeien. Maar is er nog bestaansrecht voor kleinschaliger titels en als dat al het geval is: onder welke voorwaarden dan? Daarover zou ik graag eens een stevige analyse lezen.

Categories: Management

admin

D!§68=123t4yjyukdj543t867645jmhgdsfbbfs

1 Comment

Kees · 08/11/2013 at 17:58

Nou dan moet je die maar zelf schrijven. Ik ben daar ook wel benieuwd naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *